• Hosszúnadrág
  • Kesztyűk 2
  • Kabátok
  • Sokkabat
  • Anvil banner
Keres   Ismertőben is
  Ön itt jár: » Katalógus Személyes adatok  |  Kosár tartalma  |  Pénztár  |  RSS  
Hegesztőpajzsok jelölése
Hegesztés védelem egyik legfontosabb eleme a szem és az arc védelme, hiszen sérülés esetén kockázati szempontból ez a legkényesebb terület. A hegesztés során fellépő láng- és ívhatás nagyon komoly veszélyt okozhat a felhasználó számára, különös tekintettel a hő, a sugárzási és a mechanikai ártalmakra. Az ilyen kockázati tényezők ellen használatos egyéni védőeszköz a hegesztő pajzs, melynek több típusa közül is választhatunk. A két nagy csoport a kézi és a fejpajzs, melyek közt a különbséget elsősorban a használati körülmények határozzák meg. Bizonyos esetekben, ülő és lefelé végzendő munkák esetén mindenképpen népszerűbb a kézi pajzs használata, viszont felfelé végzendő munkáknál kényelmesebb megoldás a fejpajzs, sőt ebben az esetben az egyik kéz fel is szabadulhat. A másik különbség lehet a pajzsok látómezőjének a nagysága is. A két legelterjedtebb méretezés a 90 x 110 mm és az 50 x 105 mm-es látómező, és a kiválasztás gyakorlatilag attól függ, hogy melyik a felhasználó számára a szimpatikusabb megoldás. Hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog a hegesztőpajzsba helyezendő szűrőüvegek is különbözőek lehetnek a DIN értéküktől függően. Ez a szám a szűrőüveg fokozatára utal, (DIN 9-től DIN 14-ig) minél magasabb az étéke annál sötétebb a szűrő is. A használatuk a hegesztési munka típusától függ: például a pálcás hegesztésnél már DIN 9-es szűrőüveget is lehet használni, míg a plazmavágáshoz csak a DIN 11-es fokozatúnál magasabbat. A szűrőüveg elé ajánlott víztiszta előtétüveget tenni, hogy megakadályozza a mechanikai károsodását.

A hegesztőpajzsokra és a szűrőüvegekre is különböző szabványok vonatkoznak, hiszen a pajzs elsősorban mechanikai hatások ellen véd, míg a szűrőüveg pedig elsősorban a káros sugárzásoktól védi a szemet. A kézi illetve a fejpajzsok vizsgálati módszereit, követelményeit és a jelölésekre vonatkozó előírásokat az EN 175 illetve az EN 168 szabvány tartalmazza. A pajzson szerepelni kell a következő jelöléseknek: EN 175 – szabvány száma, gyártó jele, CE megfelelőség jele és a notifikált laboratórium száma.

A szűrőüvegekre az EN 166 és az EN 169 szabványok vonatkoznak, és ezek határozzák meg a védőeszközön található jelöléseket is: a gyártó neve, a CE megfelelőség jele, a vizsgálatot végző notifikált szervezet négyjegyű azonosító számával, illetve természetesen a szűrő fokozat DIN értéke kell, hogy szerepeljen a hegesztő szűrőüvegen.

A hegesztő fejpajzsoknak a legmodernebb változata az elektrooptikai hegesztő fejpajzs, mely egy az erős fény hatására elsötétedő speciális fénykazettával van felszerelve. Az alaptípusoknál sötétedés fokozata gyárilag be van állítva DIN 10-11 értékre, de létezik olyan fejlettebb típus, amelyen több, a felhasználó által kiválasztható védőfokozat-tartomány állítható be egy gombbal: DIN 5-9 és DIN 9-13 értékek között, természetesen attól függően, hogy milyen hegesztési feladathoz akarjuk használni a védőeszközt. Az elektrooptikai fénykazettákra vonatkozó követelményeket természetesen egy újabb szabvány határozza meg: az EN 379. A fénykazettán fel kell tüntetni a gyártó nevét, a vonatkozó szabvány számát, a CE megfelelőség jelét, a szűrő védőfokozat tartomány értékét és egy gyártási számot.
Vissza
0 tétel
Belépés
E-Mail cím:

Jelszó:


Elfelejtette a jelszót?
Új vásárló
Hírlevél
Ha Ön már vásárlónk itt tud felirakozni.
Email cím:  
Teljes név:
        
Narancssárga latex vulkanizált vágás biztos kesztyű 10es méret
Narancssárga latex vulkanizált vágás biztos kesztyű 10es méret
Nettó 250 -Ft
Bruttó 318 -Ft

Nettó 220 -Ft
Bruttó 280 -Ft
  Ma 2018. 3. 17, szombat, Gertrúd napja van.   Szerzői jog © 2018 Munkaruhadiszkont webáruház
Webáruház motorját az osCommerce alapból tovább fejlesztette Pásztóy Tamás. pasztoy@pasztoy.hu
  48247048 lapletöltés 2012 augusztus 18, szombat